Ahi Kā

Come down to Odlins Plaza and the Whairepo Lagoon on Wellington's waterfront to experience our new event, Ahi Kā.

Map of the Wellington waterfront

Ahi Kā map of events

Resize

Celebrate and learn about the Māori New Year with fire, food, friends and whānau. See some of the nation's finest Māori performers and storytellers, and experience a beautiful light parade featuring creative talent from local schools.

Hangi, toasted marshmallows, fire on the water, and a midwinter bonfire – there's something for everyone at this family-friendly event.

Ahi Kā schedule

Times and performers are subject to change on the day.

Tree of Renewal stage

  •  6.00pm - Ahi Kā opening ceremony – Karakia/ Whakatau by Kura Moeahu (Mana Whenua representative) followed by Piko, Kahurangi and Terangi Ngahina Moeahu perfoming a waiata, “Tarere Ake Ki Matariki” composed by Terangi Ngahina Moeahu.
  • 6.10pm - Ngā Wai Pīata (Streams of Light) Parade with soundscapes from Rob Thorne. The fire will then be lit with Toni Huata singing “Te Kākano” and “Matariki” followed by Rob Thorne’s “Tōua Te Ahi Kā”
  • Te Reo Ora stage
  • 6.25pm - Ranea Aperahama (opening waiata "Te Paki o Matariki" by RANEA and Maaka McGregor) 15 mins
  • 6.50pm - Toni Huata 5 mins
  • 6.55pm - Rameka Tamaki 10 mins
  • 7.10pm - Te Kupu 15 mins
  • 7.30pm - Te Kura Māori o Porirua Kapahaka 10 mins
  • 7.45pm - Brannigan Kaa 15 mins
  • 8.05pm - Te Haeata Awatea 15 mins
  • 8.25pm - Rameka Tamaki 5 mins
  • 8.35pm - Ngāti Pōneke 15 mins
  • 8.55pm - DJ Te Kupu 10 mins
  • 9.05pm - Amba Holly 15mins
  • 9.25pm - Sianne Doherty 25 mins

Karaka stage

  • 6.35pm - WAI 15 mins
  • 6.55pm - Poi & Waiata Workshop 20 mins
  • 7.20pm - NGATUERE Matakātea (storyteller) 10 mins
  • 7.35pm - T N T 15 mins
  • 7.55pm - RANGIMOANA Taylor (storyteller) 10mins
  • 8.10pm - WAI 15 mins
  • 8.25pm - NGATUERE Matakātea (storyteller) 5 mins
  • 8.35pm - Poi & Waiata (Workshop) 20 mins
  • 9.00pm - RANGIMOANA Taylor (storyteller) 10 mins
  • 9.15pm - T N T 20 mins
  • 9.40pm - RANEA Aperahama 15 mins

Matariki stage

  • 6.25pm - Stage Opens after RANEA first waiata on Te Reo Ora stage. Music by Rob Thorne "Haere mai ki te ahi" then Toa Waaka (Karakia) 5 mins
  • 6.30pm - The Orpheus Choir of Wellington 10 mins
  • 6.50pm - Te Kura Kaupapa Māori o Ngā Mokopuna 20 mins
  • 7.15pm - Timotimo (Storytellers and Music) 15 mins
  • 7.40pm - Timotimo (Storytellers and Music) 15 mins
  • 7.55pm - Kiss The Ground (Stiltwalkers)
  • 8.25pm - Horomona Horo (Taonga Puoro/Storyteller) 10 mins
  • 8.50pm - Toni Huata 10 mins
  • 9.00pm - Kiss The Ground (Stiltwalkers)
  • 9.10pm - Act TBC 20 mins
  • 9.30pm - Toa Waaka - Māori Astrology 5 mins

Kupe stage

  • 6.50pm - Stage Opens: Toa Waaka - Māori Astrology 5 mins
  • 7.00pm - Toa Waaka - Māori Astrology 5 mins
  • 7.10pm - Horomona Horo (Taonga Puoro/Storyteller) 15 mins
  • 7.30pm - Toa Waaka - Māori Astrology 5 mins
  • 7.40pm - Toa Waaka - Māori Astrology 5 mins
  • 7.55pm - Horomona Horo (Taonga Puoro/Storyteller) 10 mins
  • 8.10pm - Toa Waaka - Māori Astrology 5 mins
  • 8.25pm - RANGIMOANA Taylor (storyteller) 10 mins
  • 8.45pm - Toa Waaka - Māori Astrology 5 mins
  • 8.55pm - Toa Waaka - Māori Astrology 5 mins